tirsdag 26. februar 2008

Kommunestyrevedtak om kraftlinja


Biletet syner Vardenova (Vardeheia) t.v og Røybotnholten i midten bak (teke 31.05.2006 frå Indrevågefjellet)

Kommunestyret i Askvoll vedtok seint i går kveld samrøystes kompromissalternativet mitt for trassè til kraftlinja frå Markavatnet til Ringstad. Venstre fremme i første omgang forslag om trassè gjennom Fossedalen, men vart nedstemt.

Alternativet mitt sette eg fram på det første folkemøtet i Holmedal i juni. Det går ut på å føre kraftlinja vestover frå Markavatnet, gjennom Norddalen, og sørover til Rivedal, ved å gå vest om Vardenova og opp skaret aust om Røyrbotnholten. Vedlagde bilde over viser Norddalen som kjem ut i venstre kant, og Vardenova t.v og Røyrbotnholten midt i biletet. Linja kjem då ut frå venstre, og går sør ca ved dei to snøflekkane midt i biletet (opp skaret mellom Botnastølsvatnet og Svelivatnet, begge regulerte og i austre kant over desse, og opp skaret aust om Røyrbotnholten). Kanskje er det håp om å få lagt linja lenger bort i fjellet og mindre over vatna?


Linja kryssar DNT-løypa til Nipebu sør ved Røyrbotnholten, og går så over på Rivedalssida, og held fram sør om Smørskornova. Deretter vestover sør for Bakkefjellet, rett nord om Holmedal, kryssar riksvegen på austsida av Hellesetmyrane og held fram på sørsida av Hellesetvatnet til stasjonen på Ringstad. (Dette er A4&A6 alternativet på kartet, sjå vedlagde link frå konsesjonssøknaden).

Det er som før opp til NVE å ta ei endeleg avgjerd om trassè. Og så er det OED v/statsråd Haga som avgjer om linja kjem i det heile teke. Blir det bestemt at elektrifiseringa av Gjøa går ut frå Mongstad og ikkje Lutelandet, er vel 132 kv linja heilt i det blå...

No har både StatoilHydro og NVE gått inn for Mongstad som forsyningsstad av straumen til Gjøa, medan Stortinget har bestemt at Lutelandet skal levere denne, dersom det er teknisk mogeleg og miljømessig forsvarleg. Som vi ser om dagen er StatoilHydro svært steile i denne saka, og meiner innsigelsane frå Sogn og Fjordane viser inkompetansen som rår på slike utbyggjingar. Det blir spanande å sjå kva Haga går for om ikkje så lenge. Kjem linja blir Fossedalen linjefri om ei stund....

Eg meiner iallefall at det har vore vist god vilje, og ei ansvarleg haldning frå oss som er glade i naturen, for å få til ein brukande trassè for linja. Vi har kome med fleire konstruktive innspel... Det har ikkje stått på oss! Det er viktig å få fram tykkjer eg! Linja kunne lett vorte trenert ut i hutti heita, med den fylgje at Lutelandet aldri hadde vorte leveringsdyktige til oppstarten av Gjøa i 2010... Eg tykkjer òg SFE har vore lydhøre og mottakelege for innspel. Det gjev von for framtida....



Linja passerer skaret ved Vardenova der sola kjem fram frå sør (bilete teke 01.01.2006 frå øvst i Svedalen)


Vardenova og Røyrbotnholten i midten (eitt av favorittbileta mine er teke 01.01.2006 kl 12.00 frå Hekkelfjellet.)

DEL 2.

Hadde meg ein slapsetur opp på fjelltrimposten i kveld. Det var kome litt snø med regn opp igjen i saligheita. Lenger nede var det snøfritt, men med elvar i stien, dyvått i marka og myrane, vart det ei våt og blaut affære! Kuling og lett regn i lufta på toppen. Traff forresten Dag Tore på returen ved Mangevatna.

Ved å gå direkte etter at eg kjem heim, når eg no opp og ned utan å nytte hovudlykt. Lyset er veldig avhengig av kor tungt det er i veiret.

Godt med frisk luft:-) Herleg å få sveitte litt...:-)
Er det lov å håpe på blå himmel snart...?

Ingen kommentarer: